GastOuderBureau SamSam streeft ernaar dat alle gastouders die verbonden zijn aan SamSam, jaarlijks bijscholing krijgen aangeboden. Het doel van de bijscholing is om gastouders de gelegenheid te geven hun kennis te verdiepen en daarmee hun professionaliteit te vergroten. Dit ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk en het waarborgen van de kwaliteit van de opvang. Groeien van startbekwaam naar vakbekwaam!
Het scholingsaanbod heeft betrekking op het gebied van:
- Pedagogisch handelen (specifieke onderwerpen over bijvoorbeeld samen opvoeden, zelfvertrouwen bij kinderen, ADHD, omgaan met lastig gedrag, etc)
- Veiligheid en hygiëne (brandpreventie, veiligheid in en om huis)
- Omgaan met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (welbevinden, observeren, zorgsignalen)
Deze onderwerpen komen aan bod tijdens:
- Herhalingsavond Kinder-EHBO
- Themabijeenkomsten (ook toegankelijk voor de vraagouders)
- Lezingen / Workshops (in samenwerking met instanties zoals Bureau Jeugdzorg, GGD etc)
- Intervisiebijeenkomsten
- Online scholing via KinderWijs TV
Gastouderopleiding
Wil je graag gastouder worden, maar heb je nog niet de juiste diploma's? Vanaf 31 maart 2022 is het mogelijk om € 1000,- STAP subsidie te ontvangen voor de gastouderopleiding via Rivor en de Diplomaroute Gastouder te volgen. Kijk voor de mogelijkheden op de site van Rivor.
Inloopochtenden
SamSam organiseert regelmatig inloopochtenden voor onze gastouders. Tijdens deze ochtend is de bemiddelingsmedewerker aanwezig en is er tijd en ruimte om onderling ervaringen uit te wisselen. Dit alles onder genot van een kopje koffie of thee! In Assen is de locatie het Duurzaamheidscentrum en in Beilen is dat "de Logeertuin" dus het is mogelijk om de kinderen mee te nemen.
Herhalingsavond Kinder-EHBO
Deze jaarlijkse verplichte herhalingsavond houdt in dat je kennis omtrent EHBO wordt opgefrist door te oefenen. Verplicht onderdeel van de avond is reanimatie en het gebruik van de AED.
Typische gevaren bij kinderen in verschillende leeftijdsgroepen:
- Acuut levensreddend handelen
- Alarmeren
- Wondverzorging en het aanleggen van verbanden
- Vergiftigingen
- Preventie van ongevallen in en om het huis
De cursist krijgt een certificaat uitgereikt na de praktijktraining en voldoet hiermee aan de eisen van het oranje kruis.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Als je werkzaam bent in de kinderopvang kun je te maken krijgen met slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarom is de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling ontwikkeld.
Vanaf 1 juli 2013 zijn beroepskrachten verplicht deze Meldcode te gebruiken bij signalen van geweld. De wet geldt voor de sectoren: gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie.
De training omgaan met de Meldcode voor gastouders wordt eens in de twee jaar op een avond verzorgd door Ingrid van den Bosch, Anderz.nu.
Thema-avonden
Twee maal per jaar organiseert SamSam voor de ouders en gastouders een thema-avond waarbij er onderwerpen aan bod komen die te maken hebben met het opvoeden en begeleiden van kinderen.
Een greep uit de onderwerpen:
- Kinderen en internet
- Spelen en speelgoed
- Weerbaarheid en zelfvertrouwen van kinderen
- De motorische ontwikkeling van kinderen
- Temperament
- Kindertekeningen
- Voeding en beweging
- Hechting
Intervisieavonden
Jaarlijks worden er minimaal twee intervisiebijeenkomsten door SamSam georganiseerd voor gastouders.
Tijdens deze avonden kunnen er verschillende onderwerpen aan de orde zoals bijvoorbeeld:
- Het pedagogisch beleid van SamSam
- De omgang met de ouder(s)
- Gastouder zijn, wat betekent dat? De voordelen, de nadelen en de dilemma’s
- Kwaliteiten die je nodig hebt als gastouder
- Positionering in de markt en de relatie met het gastouderbureau
- Hoe om te gaan met lastige situaties/dilemma’s
Lezingen & workshops
Een lezing wordt incidenteel georganiseerd op basis van actuele zaken met betrekking tot de opvoeding en opvang van kinderen. De lezing wordt verzorgd door een deskundige. Dit kan zijn een gedragswetenschapper, een arts, fysiotherapeut etc.
Tijdens een workshop levert de gastouder een actieve bijdrage aan de avond door vanuit haar eigen opvansituatie ervaringen te delen en te bespreken. Onderwerpen hebben te maken met het gastouderschap, beroepshouding en professionaliteit.
KinderWijs TV
Wij hebben als organisatie gekozen voor een samenwerking met KinderWijs TV! Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: permanente educatie wordt ook in onze branche steeds belangrijker. En dat is niet zo vreemd, want door middel van scholing zorg je dat jouw kennis op peil blijft.
Wet- en regelgeving is nog altijd in ontwikkeling en nieuwe eisen moeten leiden tot meer pedagogische kwaliteit in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe Wet IKK met verplichte scholing voor het werken met baby’s, het afwegingskader in de verbeterde Meldcode Kindermishandeling, het Personenregister. Deze nieuwe eisen worden een basis voor observaties en kwaliteitsoordeel van de GGD-inspecteur. Alhoewel de Wet IKK (nog) niet direct voor de kinderopvang geldt, is het wel een voorbode van de kwaliteit waar ook onze branche naar toe gaat.
Jij wilt als professional iedere dag op een verantwoorde wijze met kinderen werken. Hiervoor heb je scholing gevolgd en doe je wellicht regelmatig aan bijscholing. Maar soms is het volgen van een training of cursus logistiek niet haalbaar, bijvoorbeeld omdat een training alleen tijdens jouw werktijden mogelijk is.
Wij vinden het belangrijk dat educatie voor iedereen in de branche beschikbaar is. Waar en wanneer dan ook! Daarom ontwikkelde KinderWijs TV met een team van experts verschillende online leermodules en complete studieroutes geschikt voor professionals in de kinderopvang. Deze modules zijn te volgen via de computer of tablet/iPad. Op deze manier kun je vanaf iedere plek (erkend) bijscholen in jouw vakgebied.