Trouwen doe je samen, scheiden doe je alleen. Met deze quote opende Marjolein Bruinenberg de themabijeenkomst over kind in echtscheidingssituaties. Maar is dat wel zo? Als je (samen) besluit om uit elkaar te gaan raakt dat direct de kinderen. Het is een misvatting te denken dat jonge kinderen hier niet veel van mee krijgen. Met een filmpje liet Marjolein zien hoe kinderen omgaan met een scheidingssituatie. Hele jonge kinderen ervaren de emoties en sferen die hierbij spelen heel fysiek en zijn niet in staat om dit te plaatsen. Oudere kinderen kunnen gaan zorgen voor de ouders of het jongere brusje, tieners zetten zich vaak heftiger af en kunnen boos zijn op één of beide ouders. Het is belangrijk je te realiseren dat kinderen last kunnen hebben van de scheidingssituatie ook al zie je het niet direct. Heb hier oog voor en geef uitleg aan je kinderen, passend bij de leeftijdsfase. En blijf het uitleggen omdat bij het opgroeien nieuwe vragen ontstaan over het waarom van de scheiding. De ‘liefdesdriehoek’ geeft kinderen inzicht: Papa en mama houden niet meer van elkaar maar houden wel van hun kinderen.

Maar wat kan je doen als er in je omgeving een scheiding speelt? Marjolein gaf aan hoe belangrijk ‘steunfiguren’ zijn voor kinderen. Dat kan de gastouder zijn, een buurvrouw zijn, een opa, een vriend, een meester of juf van school. Iemand waarbij een kind zich fijn voelt en die neutraal kan staan in de situatie. Dat is voor een kind belangrijk om zichzelf te kunnen zijn met alle gevoelens die er bij een kind spelen. Als gastouder is het belangrijk om te beseffen dat je een steunfiguur kan zijn voor het kind. In de thuissituatie verandert er veel maar bij de gastouder is alles nog zoals het was.
Marjolein heeft als kindbehartiger een methode ontwikkelt die inzicht geeft hoe een kind in een echtscheidingssituatie zich voelt. Dit zogenaamde ‘mattenspel’ wordt gespeeld door kinderen vanaf 3 jaar.
Wil je meer informatie: Bruinenberg Assen, www.bruinenbergassen.nl

Liefdesdriehoek1

Kind en echtscheiding1